US

US

Wednesday, 12 September 2012

RCT–Root Canal Therapy

 

Salam.. morning sume..

Alhamdulillah ketemu kembali.. hehe..

kali nie cikali nak cite sikit pengalaman cikali jalan RCT..

Definition : “Endodontic therapy or RCT is a sequence of treatment for the pulp of a tooth which results in the elimination of infection and protection of the decontaminated tooth from future microbial invasion.” ~sumber wikipedia

secara ringkas nya.. ini la rawatan yang dia akan buat..

1

kawasan gigi yang retak tu.. akan masuk bakteria.. da sampi ke saraf..

mase cikali mula-mula sampai klinik tu..

ad gigi geraham paling hujung tu da terlalu teruk reput..

cikali kene cabut..

tetapi gigi 2nd dari gigi yang last tu ada retak sikit..

ok.. see.. gigi yang terlalu belakang tu.. kene minor oral surgery.. sebab dier mcm da lekat dengan tulang pipi.. as so surgery kene buat..

cikali ok je.. dier bius.. so, tkde la rase ape2 kan.. cume part yang tak boley blah.. kite punyer la pejam mate tak nak tengok jarum and etc.. nurse suruh bukak jugak sebab takut cikali faint out.. hohoh… bengkak gusi seminggu oo.. makan blah kanan aje..

okok.. sebulan lepas tu.. baru cikali buat RCT..

-video RCT-

RCT

first thing.. mase nak start buat RCT dier kene tanye sakit berterusan or waktu makan aje..

sebab mostly gigi yang retak akan rase sakit time2 makan bende2 sejuk or panas dll..

sejujurnya.. agak scary jugak la.. prosedur nie.. it took around 15-30 min..

nak pump saraf sume tu yang lame..

btw, dont worry.. dier akan bius lagi.. so, tak rase ape la..

juz lenguh skit nak nganga mulut luas.. tambah bila gigi belakang nie..

(siap doktr ckp “dont move ur tongue or else I cut it” ~nangis cikali)

secara kasar.. akan rase xslese skit.. around 2 – 5 days..

macam gigi nak tercabut pon ade..

RCT ade macam2 cara.. macam cikali.. dr suke visit kerap skit.. sebab nak make sure..

tempat yang infected (tgk gambo yang kt bawah tu) betol2 bersih da di cuci..

so.. lepas lama skit.. dier akan check dan tengok mcm mna.. baru leh filling and crowning..

hehe.. Alhamdulillah.. so far.. ok.. cikali dalam process recovery..

yang masih tertanya2 tu.. RCT xkaco pon daily rutin..

haha untuk couple days untuk recovery.. sebab ubat tu nak lawan bacteria..

after that da macam normal da..

cikali masih lagi diperingkat RCT.. insyaAllah.. next visit baru filling..

doa2kan ek..

IMAG0510

(yang OS – oral surgery tu.. dua kali coz 2nd time nak bukak benang, next appointment next week)

btw, cost untuk rawatan yang cikali amik tu..

OS – RM100

RCT – RM 250

Crowning – RM250

kat sini cikali kire murah kalo compare dengan tempat lain..

btw, selain RCT cara nak selamat kan gusi/gigi ialah cabut..

yup cabut.. masalahnyer kalo sume gigi cabut.. last2 tinggal ape ?? gigi palsu ??

owh noo.. RCT nie xde cabut gigi.. supaya gigi kekal kat positio tu.. cume nak elakkan daripada ad bakteria merebak..

5 comments:

Iam Yanty said...

sakit gigi juga tapi tak tahu apa sebab off n on je sakit huhu

CiKaLi said...

oo.. kalo ad mse g la check... mane tau ad lubang ke ?.. kalo lubang br nak jadi.. dier tampal aje.. xde la.. nk teruk2 sume nie..

Z@i Z@mR33 said...

penah buat gak kt gigi tepi...klau cabut nmpk xde gigi...so buat & nmpk natural ja...tp company cover...

Mk Syahir said...

get well sunggg

CiKaLi said...

Cik Zai : hehe.. lame kot.. proses dier kan.. huhu

Mk Syahir : tq bro..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

.