US

US

Saturday, 18 April 2015

Blogger Lapuk – Dikala dulu

CK rindukan zaman blogging dahulu.. mase tu.. FB sekadar sampingan.. instragram belum wujud lagi… twitter belum famous.. apatah lagi wechat 4square dan lain..
Dalam satu komuniti bayangan, blogger pada masa tu saling sokong antara satu sama lain.. kami xde istilah follow back.. hanya singgah blog.. review pon banyak dilakukan secara ikhlas.. tidak sengaja.. berdasarkan pengalaman sendiri nampak lebih kearah diari.. berbanding komersial sekarang..
Lebih rancak.. blogger2 sentiasa buat segment giveaway.. walaupon sekadar keychain kami support satu sama lain.. Malah, gejala copy paste gambar jarang sekali berlaku sbb kita tahu had limit masing2.. Penulisan dulu nmpk lebih santai dan relaks je baca..

TAPI..

Apakan daya, revolusi media social sudah berlaku.. banyak blogger2 dahulu sudah berpindah arah.. ramai yang CK contact melalui FB da tutup akuan.. katanya kepuasan blogging sekarang sudah tak sama seperti dahulu. Biar kami digelar poyo sbb masa dulu banyak ceritakan hal peribadi… pengalaman sendiri seolah2 menunjuk tapi kami tahu catatan kami suatu hari nanti akan jadi satu kenangan untuk kami.. Ade je follower rendah tapi banyak silence reader.
Tiada istilah Job mase dlu.. kalo nak promo2 semua kearah website.. ad promo pon secara suka rela.. tu pon kite bagitau pro ngan cons.. xde pon nak tarik2 muka masing2 sebab kita tau rezeki masing2..

Cukup lah kot sekadar meluahkan.. CK tak kata blogging sekarang nie tak ok.. or tak bagus.. just rindukan blogging pada awal2 mentah dahulu.. tapi ye la.. media social semakin berkembang dan itu kita tak dapat halang.. apa yang CK harapkan supaya medan blogging nie kita manfaatkan sepenuhnya.. CK support je kengkawan yang dapat jana pendapatan melalui blogging.. kalo da minat y not kan.. tapi beringat2 jugak dalam blogging siratulrahim penting.. networking yang menjadikan blogger2 nampak utuh.. tu yang kene sentiasa ingat..
Sedih jugak kekadang baca komen2 reader.. yang tak senang org2 buat keje blogging nie.. tak suka just leave it.. bukan dier buat dosa pon.. walau bagaimana pon Alhamdulillah.. ad blogger yang amik inisiatif bina satu komuniti blogging bagi masing2 berkongsi pendapat dan lain2..

DAN..

Mungkin juga satu hari saya akan berhenti blogging mengikut arah blogger2 sebelumnya atau mungkin sekadar pemerhati.. tapi sape taukan.. blog nie pon bkn femes mane pon.. entah xde sape pon bace nukilan skrang.. haha.. anyway.. slamat berblogging ye

2 comments:

Cikk Mimin said...

tak mudah nak bangkit sbgai seorang blogger. kalau usaha lebih .. mesti akn nmpak hasilnya

CiKaLi said...

Betol2.. jgn give up.. =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

.